Dødsfald i familien? Så skal du bruge en bedemand

Et anderledes arbejde og en anderledes hverdag. Det er, hvad en bedemand går ind til, når han eller hun uddanner sig til denne profession. Det er et arbejde, der kan varetages i hele landet – eksempelvis Vejle, Tjørring og Uldum, eller et helt fjerde sted om man ønsker det eller alt efter hvor man lige bor. Jobbet som bedemand er afhængigt af andre mennesker, og det handler alt sammen om at hjælpe folk som er igennem en meget hård tid.

en flot begravelse

Hvad kan bedemanden gøre for mig?

Er du i den forfærdelige situation, at du har mistet et familiemedlem eller anden person tæt ved, så er det en bedemand du kontakter. Der findes bedemænd over hele landet, så selvom du måske bor i Vejle, Tjørring eller Uldum så kan du få hjælp ved dødsfald. Bedemanden er der for at planlægge alt, der skal ske i forbindelse med begravelse og lignende, samt informere dig om de ting du skal ordne, såsom pension og skifteret, samt hvilke muligheder der er for at få økonomisk støtte til begravelsesceremonien fra sygeforsikring eller fagforening. Der er også en del praktiske opgaver den ansatte bedemand står for, heriblandt at arrangere eventuel kirkeceremoni med præst og kordegn, så højtideligheden kan afholdes – tingene ordnes også for dig, hvis den afdøde skal brændes frem for begraves. Både bestilling af ligbærere, sten af en stenhugger og transport af kisten bliver gjort klar, og ønskes det af afdødes nærmeste kontakter bedemanden myndighederne for at få indsat en dødsannonce i avisen. Det er altså meningen, at din byrde skal mindskes og hele perioden gøres lettere at overkomme. Det eneste, du typisk bliver bedt om at medbringe, er afdødes personnummer – altså CPR-nummer – eventuelt testamente samt et gravstedsskøde hvis du har dette.

Valg af kiste og sten

Alle bedemandsforretninger har kontakter til udbydere af kister og sten til begravelse. Nogle har måske et samarbejde oppe at stå, så de vil forbinde dig med sådan et. Men hvad skal man dog vælge? Der er rigtig mange forskellige typer og farver, med forskellig inderside. For det første er det alverdens typer af træsorter – fyr, birk, eg og kirsebær. Så er der også forskellige farver, og vil du have den poleret også? Der er mange valg at træffe. Det gælder ikke kun, hvis det er en kiste til begravelse – kremeringskister er også en ting, man kan købe, så ceremonien foregår som til en begravelse, hvorefter den så brændes. Ved bisættelsen skal der også vælges en urne, som efter kremeringen enten skal graves ned eller sættes i et gravkammer eller en urnemur. En urne kan også se meget forskellig ud, både i form og farve og om der skal være et bestemt mønster på. Der er endog flere forskellige gravstedstyper, så man skal lige undersøge lidt. Måske har afdøde haft et ønske, der er skrevet i testamentet eller sagt til en nær. Det hele kan du tale med bedemanden om, og kigger du i telefonbogen så finder du nogle hele landet over – også i eller nær Vejle, Tjørring og Uldum – nemlig bedemand Søren Rønde Hansen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *