Gør som så mange andre – sæt din lid til akupunktur

akupunktur nåle

Det er langt fra alle, der nikker anerkendende, når de hører ordet akupunktur. Alligevel er det en af de mest populære alternative behandlingsformer, der findes i dag. Rigtig mange mennesker verden over har haft held med akupunktur og oplevet, at deres symptomer er forbedret via denne form for behandling. Akupunktur stammer oprindeligt fra det gamle Kina. I begyndelsen af 1970’erne fandt man gamle skripter, der omtalte behandlingsformen, og disse stammede helt tilbage fra omkring år 168 før Kristus. Og det var da også i 1970’erne, at akupunktur for alvor blev populært i den vestlige verden, hvor den gik fra at være en af de mest populære alternative behandlingsformer til også at dukke op på listen over mere etablerede behandlingsformer. Kort sagt er idéen med akupunktur, at man anvender specielt udviklede nåle, der stikkes ind i de såkaldte akupunkturpunkter. Formålet med denne alternative behandlingsform er, at de tynde nåle indsættes i bestemte punkter af patientens hud for at forebygge eller behandle sygdomme, smerter eller men. Også herhjemme i Danmark er akupunktur populært. I 2010 havde næsten en fjerdedel af voksne danskere brugt akupunktur mindst en gang i deres liv. Det betyder en stigning i popularitet over de seneste år, eftersom det i 2005 var under en femtedel, der havde prøvet behandlingsformen.  Der er ringe chance for, at så mange mennesker kan tage fejl. Så gør som så mange andre og sæt din lid til akupunktur.

Ikke bare hokus pokus

Nogle vil forkaste akupunktur, fordi det opfatter det som det rene hokus pokus, der hos nogen kan udløse en form for placebo effekt. Men der har rent faktisk været udført videnskabelige forsøg med akupunktur, og resultaterne af studierne sammenlignet på tværs synes at understøtte akupunkturens positive effekt i mange mennesker. Man mener, at akupunktur kan hjælpe ved tilfælde af kvalme og opkast i forbindelse, ved bækken- og rygsmerter, ved menstruationssmerter, ved kroniske nakkesmerter og migræne, ved led- og knæsmerter, ved skulderstivhed, og endda ved blodprop i hjernen eller hjerneblødning. Dansk forskning af akupunktur peger på, at stoffet adenosin kan virke smertelindrende. Ved forsøg på mus fandt man, at når en nål indsættes i dyret, 24-dobles mængden af adenosin, og hele to tredjedele af de testede mus viste færre tegn på smerter efter behandlingen.

Forskellige former for akupunktur

Akupunktur stammer oprindeligt fra det gamle Kina, og den traditionelle forklaring på, hvad behandlingsformen går ud på er, at akupunkturnålene genopretter kroppens energibalance. Denne tusind år gamle forklaring bygger på en idé om, at der findes 12 energibaner i kroppen, som kaldes meiridaner. Hvor nålene skal indsættes afhænger af, hvor kroppen er i ubalance. Derfor er hver behandling individuel, og hvilken form for behandling, man har brug for, kan variere fra patient til patient. Derudover er der forskellige tilgange til akupunktur, og hvordan behandlingen udføres, afhænger også af den enkelte akupunktør. Ifølge klassisk akupunktur findes der nemlig ingen standardbehandlinger inden for faget, og derfor er det vigtigt, at man tjekker terrænet, inden man vælger akupunktør.

Få hjælp af AkupunkturHuset

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *